Powstanie ogród w centrum miasta

Powstanie ogród w centrum miasta

0
PODZIEL SIĘ

Koncepcja aranżacji zieleni przygotowana przez architektów z Gdyni wygrała konkurs tzw. aorty warszawskiej.

Ogłoszenie wyników konkursu na modernizację i aranżację terenu zieleni po południowej stronie Pałacu Kultury i Nauki, czyli tzw. aortę warszawską odbyło się w poniedziałek. Jak tłumaczą urzędnicy, zadanie było niełatwe nie tylko ze względu na szczególny charakter projektowanego miejsca – obejmujący obszar od PKiN, ul. E. Plater, Al. Jerozolimskimi i ul. Marszałkowską. Projektanci mieli też w swoich pracach uwzględnić szereg aspektów przestrzennych, funkcjonalnych i architektonicznych, gdzie najwyżej oceniana były spójność i harmonijność proponowanych rozwiązań.

Wymogi te wypełniły cztery prace. Sąd konkursowy zdecydował o przyznaniu jednego wyróżnienia, ex aequo dwóch miejsc trzecich i zwycięstwa. Poniżej przedstawiamy fragmenty uzasadniania sądu konkursowego.

– Rozstrzygnięcie tego konkursu przypada tuż przed początkiem maja, a ten nierozerwalnie kojarzy się z bujną zielenią. Ta wkrótce pojawi się również wokół Pałacu Kultury i Nauki – mówi Michał Olszewski, wiceprezydent Warszawy. – W ubiegłym roku zaczęliśmy myśleć, jak się zabrać za tę niezwykle eksponowaną przestrzeń, którą codziennie przemierza tysiące warszawiaków. Chcieliśmy dać mocny krok do przodu. Myślę, że wyłonionych w konkursie projekt będzie właśnie takim działaniem. Wybieramy przecież aranżację na najbliższych kilka, kilkanaście lat – dodaje.

– To bardzo specyficzna przestrzeń. Wokół znajduje się wiele objętych ochroną obiektów. Dlatego też chciałam w pracę sądu zaangażować jak najwięcej osób, które mogłyby coś wnieść do obrad. Zadanie było trudne. Ocenialiśmy 18 prac, a obrady trwały kilka dni – dodaje Marlena Happach, przewodnicząca sądu konkursowego i dyrektor Biura Architektury i Panowania Przestrzennego.

Na wyróżnienie zasłużyła praca przygotowana przez firmę BudCud Mateusz Adamczyk. Zdaniem jury projekt „wyróżniał się atrakcyjnie przedstawioną całością i poetycką wizją”, a także „próbą kształtowania zupełnie nowego krajobrazu w przestrzeni miejskiej”. „W projekcie posłużono się współczesnymi tendencjami w architekturze krajobrazu, które nie są jednak, w ocenie jury, właściwie dostosowane do kontekstu otoczenia”.

Pierwsze trzecie miejsce zajął projekt S&P Architektura Krajobrazu. „Nagrodę przyznano za realność zaproponowanych rozwiązań, opartych na zachowanym podstawowym układzie funkcjonalno-przestrzennym”. Zdaniem jury jednak „zastosowane podziały odpowiadają skali przestrzeni, jednak przedstawione propozycje nie nawiązują do kontekstu miejsca”.

Drugie trzecie miejsce przypadło znanej z projektu zieleni na bulwarach wiślanych pracowni RS Architekci. „Nagrodę przyznano za klarowne strefowanie, poprzez różnicowanie przestrzenne i programowe wnętrz oraz zastosowanie kurtynowania przestrzeni wzdłuż głównej alei”. „W pracy nie uwzględniono ograniczeń wynikających z przebiegu w południowej części obszaru, infrastruktury podziemnej”.

Zwycięzcą został projekt firmy Pniewski Architekci z Gdyni. Jak podkreślili sędziowie „Nagrodę przyznano za całościową i konsekwentnie zaprojektowaną wizję ogrodu w centrum miasta. Praca konsekwentnie, we właściwej skali, kształtuje przestrzeń głównej alei pomiędzy rondem Dmowskiego a Dworcem Centralnym z uwzględnieniem formalnego i funkcjonalnego kontekstu miejsca. Poprzez umiejętną interpretację idei projektu z budżetu partycypacyjnego „Morze róż” wzmocniona została czytelność układu poprzez obudowę głównej alei komponowaną roślinnością. Wprowadzone środki przestrzenne podkreślają skalę układu oferując jednocześnie przestrzenną kameralność. Przyjęta formuła uwzględnia znaczenie tego miejsca w skali miasta i odwołuje się w swojej symbolice do konkursowej „aorty”. Sędziowie przygotowali również zalecenia pokonkursowe: „Praca odwołuje się do archetypu zamkniętego ogrodu, jednak w dalszej pracy nad projektem, zaleca się by ramy lustrzane zostały tylko jako akcentujące elementy wystroju ogrodowego, a nie elementy tworzące ciągłe zamknięcia. Ze względów funkcjonalnych i użytkowych zaleca się weryfikację propozycji wprowadzenia ruchomych ławek w poprzek osi PKiN oraz odejście od idei ram wystawienniczych wzdłuż osi”.

Zwycięzca konkursu otrzymał nagrodę w wysokości 30 tys. zł, natomiast autorzy wszystkich pozostałych prac po 8 tys. zł.

Prace konkursowe można oglądać do wtorku, 8 maja, w sali czarnej (na parterze) Biura Architektury i Planowania Przestrzennego urzędu miasta przy ul. Marszałkowskiej 77/79. 8 maja o godz. 17 w tym miejscu odbędzie się debata pokonkursowa.

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ